Význam základních živin pro zdraví
Voda se podílí na všech tělesných pochodech. Přináší živiny do buněk a z buněk odstraňuje odpadní látky. Je nezbytná pro správný průběh všech trávicích, absorpčních, oběhových a vylučovacích pochodech. Voda je důležitá pro zužitkování ve vodě rozpustných vitamínů C a B a pro udržení stálé tělesné teploty.
Cukry, přijímané nejlépe ve formě složených cukrů (polysacharidů, komplexních uhlovodanů) zásobují tělo energií. Jsou potřebné při přeměně a trávení potravy.
Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a vývoj. Dodávají tělu energii a teplo. Dále jsou potřebné při tvorbě hormonů, protilátek a enzymů a pomáhají udržovat acidobazickou rovnováhu mezi kyselinami a zásadami.
Tuky jsou důležité pro využití vitamínů A, D, E a K, které se rozpouští v tucích. Nejdůležitější jsou mastné kyseliny linolová, linolenová a arachidonová, které odbourávají cholesterol, regulují tělesnou teplotu a pomáhají kontrolovaqt krevní tlak. Mastně kyseliny jsou nezbytné pro růst, vývoj a zachování zdravé pokožky, nehtů a vlasů.
Autor: mk
Komentáře