Teflon v kuchyni a jeho nebezpečí
Podle mého názoru existují dvě oblasti možné kontaminace lidského organismu PFOA-pitná voda (v některých oblastech) a potrava, kterou velmi mnoho domácností připravuje s použitím teflonem potaženého nádobí. K uvolnění PFOA asi dochází především v případě, kdy se používají vysoké teploty bez současného „chlazení" olejem čili když se peče „nasucho" (a když výrobce je neseriózní, což lze očekávat u „pokoutně" prodávaného nádobí a běžného nádobí potaženého teflonem s mimořádně nízkou cenou).
Teflon rozložený na PFOA zvyšuje v organismu hladinu LDL cholesterolu až o 10 %.
Velmi pravděpodobně je současně karcinogenní.
Zmínka o možné přítomnosti PFOA v pitné vodě v některých lokalitách mi současně slouží jako důkaz, že pitná voda kdekoliv na světě může být velmi významně znečištěna stovkami chemikálií, o jejichž přítomnosti se veřejnost (konzumenti) nikdy nedoví.
Petr Fořt – Tak co mám jíst, nakladatelství Grada
Komentáře
Není nad litinu nebo keramiku!
Doufám, že nic škodlivého se v tomto směru neobjeví.
Teflonové povlaky, hadice, uzávěry, těsnění a další součástky se používají v chemickém průmyslu právě pro svou odolnost v agresivním prostředí.
Pokud jde o teflon, jedinou jeho nevýhodou je, že se povlak začne časem odlupovat. Ale materiál jako takový je naprosto inertní, dobře snáší vysoké teploty a je tudíž zdravotně nezávadný.
Složka Obsah (v hmotnostních %)
SiO2 80,3
B2O3 13,0
Al2O3 2,4
Na2O + K2O 4,3
Moc se v tom nevyznám, nemůže se něco škodlivého ze skleněného hrnce, třeba ten hliník, při vaření uvolňovat do jídla?
Nebo jaké je nejlepší nádobí z hlediska zdravotní nezávadnosti?
http://www.kavalier.cz/cz/sekce/32-sklovina-simax.html
- Odpovědět
Pošli odkaz